Перейти до вмісту

Лист Діду Морозу на новий 2019 рік

Перед тим, як мріяти про нові книжки, я перечитала лист минулого року. В 2017 році видали багато гарних книжок, але жодної з тих, які я особливо сильно бажала. Тому спочатку, любий дідусь, перечитай минулі листи, там багато гарних книжок, які я все ще хочу.

Дякую за ті книжки, які були видані в 2017 році і здивували мене, бо я на багато з них навіть не сподівалась. Я намагалася перерахувати всі, але їх дуже багато, тому краще перерахую напрямки, в яких з’явилися нові гарні книжки (чи будуть з’являтися найближчим часом). Науково-популярних книжок та біографій видатних особистостей для дітей стало більше. З’явилися книжки, з яких можна починати читати – від слова на сторінку до кількох невеличких глав, та цікаві книжки, з яких можна починати читати книжки або запропонувати тим, хто вважає, що не любить читати. З’явились комікси українською! Кілька важливих книжок про те, що всі люди різні, і одночасно – вони всі люди, в першу чергу це книжка “Майя і її дві мами”.

Тому перше, що я хочу – щоб видавництва продовжували далі робити те гарне, що вини роблять, і їм не заважали різні маленькі й великі неприємності.

Здається, вже у всіх великих дитячих жанрах є хоча б одна книжка. Крім тих надзвичайних поп-ап книжок, які створює Роберт Сабуда. Але зробити типографію в Україні, яка буде друкувати та збирати такі книжки, значно більше за масштабом бажання, ніж може зробити персоніфікація сил природи.
Дивно, але немає навіть англійською дитячих та підліткових науково-фантастичних книжок. Серед дорослих багато цікавих сучасних – хоча б “Марсіанин”, а дитячі – тільки для молоді, і в них сюжет повністю обертається навколо людських взаємин, як в “Голодних іграх” чи “Дивергенті”. З цим треба щось робити!
Було б гарно отримати цього року дві книжки про підлітків – для самих підлітків і для їх батьків, бо я, як мати одного підлітка й одного недопідлітка, потребую книжку, в якій буде написано великими літерами “Заспокойся. Дихай глибоко та спокійно. Це підлітковий вік. Він минеться. Діти не такі погані, як здається.” А в книзі для підлітка має бути “Заспокойся. Дихай глибоко та спокійно. Це підлітковий вік. Він минеться. Батьки не обов’язково такі погані, як здається”. Подібних сучасних книжок українською немає, а проблема є майже всюди, де є підлітки.
Ще суцільні діри серед кулінарних книжок для дітей, книжок про те, як писати тексти, як малювати комікси (ті, що з сюжетом, а не просто персонажів) чи робити скетчі.

Коміксів українською потрібно більше. Ще краще було б сучасні гарненькі, наприклад, такі:

Особливо про синьоволосу дівчинку Хільду. А Audubon – біографічна книжка про американського художника, який малював птахів.

Недостатньо книжок про особливих дітей і складні ситуації в житті, хоча б кризу трьох років.

Що робити з ідеєю – дійсно про те, що робити, коли ідея є. Мі всі диво – книжка-картинка для малюків про Огастуса, дитину без лиця. Після падіння – про те, як Шалтай Болтай живе після падіння, як змінюється його життя, і як він переборює свій новий страх висоти. Погане зернятко – про звичайну дитину у крізі трьох років, яка веде себе просто жахливо. Про супергероїв – про те, що можна робити, коли в тебе поганий день і все йде не так (навіть дорослим потрібна така книжка 🙂 ) Книжка помилок про те, що всі роблять помилки і це нормально, а не кінець життя. Ель Діфо – про те, як дівчинка, яка втратила слух, стала супергероєм сама для себе. Як ми це робимо – про життя дітей у різних куточках світу, від Америки до хатинки в Уганді і багатоповерхового будинку в Ірані. Як вони одягаються, як йдуть до школи, що їдять, як грають.

Ці книжки дозволяють роз’яснити різні складні питання, краще зрозуміти себе й інших і взагалі зробити світ кращім. Нам потрібні подібні книжки!

Науково-популярних книжок багато не буває. Тому ось мій топ-3, про який я мрію в цьому році:

Ми тут – книжка Олівера Джефферса про все на світі, яку автор написав і намалював для свого сина. Вона красива, весела і розповідає про нашу планету і те, що є на ній . Розповідає так, щоб дитина 3-5 років зацікавилася і зрозуміла. Книжку “Моя подорож до зірок” написав космонавт Скотт Келлі – у нас ще не було книжок, які писали космонавти. Книжку “Як працюють речі” я хочу українською вже майже десять років. Це третє видання, яке на мамонтах пояснює, як працює клин, важіль, двигун внутрішнього згоряння, атомна бомба, комп’ютер, смартфон… Дуже зрозуміло й весело пояснює. Подивіться мультсеріал за цією книжкою – будемо чекати разом.

Все ще недостатньо книжок про дівчат. Оці мені особливо подобаються!

Розі Рівер, інженер – книжка-картинка про допитливість і інженерність. Дівчата програмують – книжка, яка навчає програмуванню. Три інші – про жінок вчених, винахідниць і просто бунтарок. Кажуть, що видавництво #книголав перекладає “Історії на добраніч для дівчаток-бунтарок“, але про книжку ще не чула. Сподіваюсь, у них все вийде.
Звісно, ці книжки хлопцям буде так само цікаво читати, як дівчатам чи мамам.

 

Ще, любий діду, було б дуже гарно дарувати ось такі книжки:

“Ми тут” представляє автора, Олівера Джефферса, в якого є багато інших гарних книжок, але ця – краща. Хоча інші теж можна. “Ада Гот і привид мишеняти” – перша книжка серії книжок, які малював і писав Кріс Ріддел, який був дитячим лауреатом і взагалі видатна людина. Дуже гарна серія, класні книжки – і у автора ще. “Крик монстра” – книжка, яка підіймає складні важливі питання. У Патріка Несса багато таких книжок, але Крик монстра – більший бестселер, є фільм, купа нагород і все таке. “Дерево бажань” – книжка молодої авторки з рекордною оцінкою 4,8 з 5 серед більше ніж сотні відвідувачів і довгим списком нагород та відзнак. Книжка про доброту, надію та дружбу. “Дівчинка, яка випила Місяць” казкова історія про чари, дівчат та дивні пригоди. Теж бестселер з великою кількістю нагород.

Дякую заздалегіть!

З повагою, чемний книгопродавець

Що ви про це гадаєте?