Перейти до вмісту

Там, де водяться диковиська/Там, де живуть Чудовиська

I`ll eat you up
I love you so

Моріс Сендак. Там, де водяться диковиська

 

Книжка

Книжка Сендака Моріса “Там, де водяться диковиська” видана вперше 1963 році, а книжку, що старша за мене і все ще популярна, можна вважати класичною.

Це книжка-картинка, тобто тексту в ній небагато, зображень багато, текст і ілюстрації органічно поєднується. На перший погляд сюжет дуже простий – дитина у костюмі вовка бешкетує, мама відправляє його до кімнати без вечері. Там дитина чи то замріялася, чи то заснула, але потрапила у казкову країну, де були величезні диковиська. Диковиська обрали хлопчика своїм королем і бешкетували разом. Потім через моря, поля і все таке до хлопчика долинув смачний запах, який повернув його до кімнати, де стояла все ще тепла вечеря. Звичайна життєва ситуація, відбувається з більшістю дітей  – окрім частини з диковиськами. Але у книзі є щось магічне. Можливо, тому що диковиська, як їх намалював пан Сендак, дотикаються до чогось  дикого, що є всередині кожної людини, може – навпаки, тому що диковиська промовляють до людяності. Може, тому що наша культура обмежує та засуджує прояв диких емоцій, а книжка дає їх пережити.У будь-якому разі книжку цікаво перечитувати, а ілюстрації страшенно цікаво роздивлятися, знаходячи кожного разу нові деталі та сенси.

Таке враження книжка справляє не тільки на мене. За нею написано безліч культурознавчих статей і кілька докторських. Ще у 1964 році книжка отримала медаль Калдекотта.

Екранізації

За час існування книжки було зроблено дві екранізації: мультфільм у 1974 та фільм у 2009 роках і опера у 1980. Для опери Сендак всім чудовиськам дав імена своїх тітоньок і дядьків.

Ось мультфільм 1974 року зі старих запасів бібліотеки (тому і якість погана)

Абсолютно за книжкою, зі збереженням авторських ілюстрацій.

Фільм

–WWC6062-SG070607-R
(L-r) JAMES GANDOLFINI as Carol and MAX RECORDS as Max in Warner Bros. PicturesÕ, Legendary PicturesÕ and Village Roadshow PicturesÕ adventure film ÒWhere the Wild Things Are,Ó a Warner Bros. Pictures release.
Photo by Matt Nettheim

Фільм 2009 року не зовсім відповідає книзі. Батьки Макса розлучилися, він живе з мамою і старшою сестрою, чекає на поїздку до батька. Весь світ проти нього – з ним не хоче грати сестра, а коли він примусив друзів сестри грати сніжками, зламали його іглу. Макс у відповідь зруйнував кімнату сестри. У мами проблеми на роботі, і на ще одну витівку Макса (залізти на обідній стіл і орати: “Жінка, нагодуй мене”, якщо вам цікаво) її терпіння не вистачило. Макс побіг до лісу, трішки охолонув… і опинився у кораблі, який плив, плив, плив і приплив до того острова, де живуть Чудовиська. Країна чудовиськ значно складніша і емоційніша, ніж показана у книзі. У чудовиськ є складні відносини, вони дружать, кохають, воюють. Вони хочуть, щоб король Макс розібрався із самотністю і тримав всі печальні речі десь далеко. Якщо не впорається, його з’їдять. Макс погоджується – що може статися?
Наприкінці Макс потрапляє додому, на вечерю.

Ось трейлер

Книга і фільм про різне

Книжка по відношенню до фільму первинна. Більш того, за книжкою можна зняти ще кілька великих фільмів чи серіалів, бо книжка не однозначна і кожному кожного разу розповідає щось своє.

Але фільм гарний. Чудовиська кажуть ті фрази, які часто кажуть батьки дітям, батьки під час сварок, друзі коли потребують допомоги чи коли хочуть бешкетувати. Роблять те, що робив Макс або люди навколо нього. Це дещо змінює Макса і глядача. Макс навіть бажає чудовиськам мати маму.

Якщо ці фрази вцілять у вас, фільм може не запам’ятатися або запам’ятатися суцільною неприємною сумішшю. Якщо фрази будуть з тих, які ви іноді чули у переказі знайомих і вважали вигадкою, скоріш за все фільм вас теж не вразить. Всім іншим якщо не сподобається, то щонайменше змусить замислитися.

Дітям показувати можна 🙂

 

 

Що ви про це гадаєте?