Перейти до вмісту

26 день адвенту. Що робити з дітьми на довгих вихідних

Окрім читання, існує ще один досить спокійний спосіб провести довгі вихідні дома з дітьми – настільні ігри.

Ви ще встигнете – нова пошта працює, дружній магазин, на який йде посилання від назви, теж.

Я відібрала кілька своїх улюблених та таких, в які я б охоче пограла напередодні нового року. Чиста суб’єктивність мене, моїх синів і кількох знайомих дівчаток.

Маленький принц: Створи планету для мене
Гра за мотивами книжки. Можна мирно спокійно будувати планету, головне – не назбирати 3 баобаби, бо це зруйнує планету. Маленький Принц цього боявся.

Можна перед тим, як почати грати, прочитати книжку. Подвійна користь 🙂

Грати можуть 2-5 людини, пишуть, що від 8 років, але можна трішки спростити правила для шестирічної.

 

 

Білет на потяг до північних країн.

Святкова новорічна версія гри Білет на потяг. Є карта північних  країн, основні міста та залізні дороги. Ви – одночасно володар компанії, яка прокладає дорогу, та пасажир. Потрібно прокласти залізну дорогу з пункту А до пункту Б, отримати якнайбільше балів, весело провести час. Побічна дія – можна непомітно вивчити географію і трішки історію, допомогти Санті.

Для 2-3 гравців від 8 років.

 

 

 

Новорічний квест не зовсім гра. Це знаряддя для створення квесту, тобто система підказок, за якими треба йти, щоб знайти щось.

Можна один раз зробити квест до подарунків, а потім дати дітям, щоб вони робити свої вести один для одного.

 

 

 

На новий рік до дому можуть потрапити лосі, як у грі Лось в домі.

Матеріальне втілення – колода карт з кімнатами, лосями, лосями в кімнатах. Топорів немає, доведеться користуватися картками за правилами і робити приємність другу, запрошуючи лосів саме до нього.

Від 6 років, для 2-5 гравців. Швидка весела гра.

 

Звонго (Bellz!)

Гра з дзвониками та чарівною магнітною паличкою. Потрібно найшвидше зібрати різдвяні дзвонити одного кольору (10 шт). Швидка новорічна гра, можна брати з собою.

В неї можуть самостійно грати діти. Самостійно. В кімнаті за зачиненими дверима. Може навіть півгодини.

Для самостійної гри краще, щоб дитині було років п’ять, а під наглядом батьків майже немовлята – головне, щоб не їли дзвоники. З користю, щоб вчитись рахувати – з трьох.

 

 

Ще одна весела гра для малюків від 4 років – Гомо сапіенс. Розвиває увагу, пам’ять та нестримний сміх.

На початку кожен гравець обирає собі тваринку і її характерний крик – ква, хрю, кукуріку і таке інше. Потім всі по черзі перегортають карти у свою стопку, і коли хтось кладе карту з тваринкою, яка вже є, треба згадати тотемний крик гравця. Якщо перегортають карту з людиною треба підняти праву руку та крикнути “Гомо сапієнс”. Думаю, частину тіла можна змінювати.

 

 

Вчитись додавати та віднімати можна з грою Сплячі королеви.

У грі є картки з королевами, королями, лицарями, драконами, зіллям відьом, чарівними паличками фей, різною кількість предметів, які і потрібно додавати. Малюнки кумедні і дуже подобаються всім знайомим дівчатам, яким я дарувала цю гру (хлопці із задоволенням грали поруч, тож цікаво буде всім. Батькам також)

Найкраще для 5-8 років

 

 

 

Майже хлопчача гра для симетрії – Прогери.

Майже – бо я проти гендерного розділення. Дівчатам теж цікаво програмувати!

В цій грі можна робити короткі алгоритми руху всюдиходів по новій невідомій планеті і збирати нові форми життя. Потім доставити в лабораторію і дослідити. Чи рятувати і лікувати, якщо раптом дитина споріднена Джеральду Дарреллу.

Все цікаве, красиве, веселе і зрозуміле. для 2-4 гравців від 6 років

 

 

Не можу не згадати свою улюблену гру Таймлайн.

Потрібно всі свої 5 карток розкласти на спільному полі по черзі в хронологічному порядку – щоб Америку не відкрили раніше, ніж впала Римська імперія. З одного боку картки написаний рік, але на нього можна подивитись вже після того, як визначено місце для події. Якщо вгадав невірно, треба взяти ще одну карту.

Більшість подій можна розкласти, користуючись логікою, не обов’язково зазубрювати дати, але деякі все ж запам’ятовуються. Дітям корисно, дорослим… все одно корисно 🙂

 

Навіть якщо у вас лише одна дитина, вихід є – ігри для одного. Більшість з них головоломки, але якщо у дитини купа уяви, можна самому грати у Кубики історій (можна записувати свої історії) чи в Геометрію уяви – деякі мої знайомі діти збирали абсолютно надзвичайні картинки, не передбачені завданням (а ще з ними можна знімати короткі стоп моушн мультики, теж непогане заняття на одного)

Що ви про це гадаєте?