Перейти до вмісту

Інді-видавництва: малі та самобутні

Ніби змирилися з наявністю вімельбуху, нон-фікшну, селфмейд та «young adult» літератури, як з’являються нові і нові предмети для «дослідження» нами, звичайними читачами. Ось вже усі навкруги говорять про розквіт інді-видавництв в Україні. Точніше, вони починають з’являтися на нашому просторі, але вже досить давно є зрозумілими для світового книговидання.

Що ж таке ці інді-видавництва та з чим їх їдять? Насправді, все дуже просто. «Інді» походить від англійського слова «independent», тобто незалежний. Інді-рок, інді-фільм, інді-видавництва. Від кого вони можуть бути залежні чи незалежні, якщо ми плюс мінус живемо в країні, де розуміння приватної власності вже починає укорінюватися? І це теж гарне питання. Тож спробуємо трошки познайомити вас з видавництвами «інді», розказати, чому на них варто звертати увагу, та чи є вони у нас в Україні.

Приставка незалежності додається в протиставлення до великих видавничих корпорацій з давніми історіями і, звісно, з більшими можливостями. В минулому дуже часто траплялися ситуації, коли ценз комерційний, політичний чи культурний унеможливлював друк тієї чи іншої книжки. Так, колись давно, Вірджинія Вульф разом з чоловіком збирали гроші, щоб самостійно надрукувати свою книжку. Хтось на такому завершував, хтось продовжував і розвивав цю самостійність в окреме видавництво. І таких випадків вдосталь.

Сьогодні ж незалежні видавництва виділяються більшим простором креативності та найчастіше виходять на ринок, займаючи якусь конкретну нішу. Саме такі видавництва асоціюються з якістю, оригінальністю, певною ексцентричністю. Найцінніше, що можна спостерігати в інді-видавництвах – це люди, які його створюють. Саме вони є більшою частиною успіху майбутніх книжок. Але не тільки тому, що вони закохані у книжки до нестями. Ні, а тому що вони знають, що таке гарна книжка і якою вона не має бути. Загалом, такі видавництва створюють власну субкультуру, що продукує книжки не за глобальною течією популярності, а відбираючи їх за цінностями та необхідністю для суспільства.

Не дивлячись на те, що на перший погляд інді-видавництва займають малесенький прошарок усієї книговидавничої галузі, можемо запевнити, що часом через свою свободу від корпораційних та поп-культурних обмежень, вони задають ритми, що переростають у нові тренди в цій сфері.

Є такі видавництва і в Україні. Особливо помітно і яскраво це відбувається серед української дитячої книжки. Цікаво, що у випадку нашої країни такі видавництва скоріше з’являються через недостаній асортимент вже існуючих видавництв. Саме з ними ми трошки й познайомимо вас.


Видавничий дім «Маміно».

Результат любові до дитячої літератури. Відомі та знані «Маміно» перш за все як творці, того самого «Вовка під вікном» (якщо ви його не бачили / не читали, не робіть так – швиденько за посиланням :)) А насправді, Катерина Перконос та Юлія Кузнєцова запустили новий тренд і були перші в Україні у виданні книжок «mix&match» (ще одне словосполучення, яке варто запам’ятати батькам малих читачів), частини книжки можна замішувати й підставляти таким чином, щоб створювати все нових і нових героїв.

Обов’язково до прочитання усією сім’єю серії «Мистецтво мислити» від французького філософа Оскара Бреніф’є, що допоможе вам пізнавати цей світ через питання та самопізнання.

«Книгаренька»

Видавництво, що стало результатом роботи спочатку магазину дитячої книжки і потім переросло у видавничий проект. Так із середини, з наявністю досвіду спілкування з читачами та покупцями стає органічним розвиток у проект, що сам буде видавати книжки, які закривають недостачу тих чи інших видів книжок. Цікаві книжки-картинки про «Пуп» і «Зуб», неочікувано, правда?

Варта також уваги новинка авторства Олександри Орлової та ілюстраторки Надьожної (Надії Кушнір) книжка «Ом і Дзень». Весела та з гумором про світ дивацтв йоги.

«Моя книжкова полиця».

Ще одне видавництво, яке народилося з сімейної книгарні з кавою, випічкою та простором для спілкування. Наталя Моспан, засновниця та власниця, з народженням першої дитини відчула потребу у пошуку якісної дитячої літератури. Від цього поклику і народилася книгарня – місце, де можна зібрати усю цю літературу. Після вдалого старту та розвитку книгарні, стало зрозуміло, що читачі потребують деяких книжок, яких не існує на українському ринку. Особливо дитячих. Звідси ідея створювати книжки самостійно.

В асортименті видавництва є й оригінальні українські книжки наших авторів та ілюстраторів, а також перекладені іноземні книжки. Що ми радимо почитати, так це «Круту серію» («Круту математику», «Круту архітектуру» та «Круту фізику») – цікавезний дитячий нон-фікшн з безліччю фактів, малюнків і пояснень.

Цей список не є повним, все нові й нові видавництва створюються у нас кожного року, і ми дуже тішимося. Та саме ці декілька, привернули нашу увагу на свої проекти останнім часом та саме їх ми чекали в передчутті розгортаючи коробки з книжками для вас. Тож не баріться, вивчайте та діліться своїми враженнями.

Що ви про це гадаєте?