Перейти до вмісту

Як (не) стати президентом або виховання майбутньої еліти

Ваші діти, навіть ті, що тільки-но зіп’ялися на ніжки і ще зовсім не вміють читати, певно, все одно вже чули, як дорослі обговорюють політику. А якщо ваші діти вже почали говорити…. Оооо, тут-то вам вже не треба розповідати про тисячі питань. Вони (питання) з’являються в найнеочікуваніші моменти, і починається: “А що це за фото дядька на стовбі?”, “А чому цей комік вже президент?” чи “Якщо ти такий\така розумний\на, чому не очолиш державу?”. На випадок, як ви врешті зібралися пояснити дітям, як влаштована політика, (а заодно, й самим розібратися) ми підготували аж три прекрасні, абсолютно не нудні книжки з безліччю малюнків.

От візьмемо “Політика. Те, про що тобі не розкажуть дорослі (бо й самі цього не розуміють)” Богуся Янішевського із чудовими малюнками Макса Скорвідера. Відповіді на питання типу “Навіщо та держава?” і вигуки “Ти порушуєш мої права! (бо вимикаєш вайфай, якщо я не роблю домашку)” докладно розглянуті із усіма можливими варіантами розвитку подій. В книжці є пояснення для дітей від 9 до 113 років, а також – поради для батьків. Експертами в “Політиці” виступають юні дарування Бо і Макс, в них є навіть добірка власних “Великих політичних теорій”. Наприклад, наші експерти висловлюються щодо обмеженої демократії так: “Вона добре почувається на вулиці, а от удома швиденько стає в куток”.

Наступна книжка “Політика для початківців” Алекс Фріт, Розі Гор та Луї Стоуелл – теж повна кольорових малюнків і нагадує комікс. Що роблять королі та королеви, хто може оголосити війну, чи можна довіряти медіа, хто вирішує, що законно?.. А на додачу, відповіді на питання, без яких вже годі уявити життя в сучасному світі: Що таке тероризм, “свобода слова”, корупція? Навіщо потрібен фемінізм, як вести суперечку і навчитися дискутувати, і де, врешті-решт, у всьому цьому права людини?

І от, коли ви вже трошки розібралися із термінами та азами світової політики, час сісти за Основний закон нашої держави. Так, мова йде про ту саму українську Конституцію, яку на разі не критикує, мабуть, лише ледачий політик. Ми ж, перш ніж критикувати, радимо просто познайомитись з Основним законом та поняттями конституційний прав. Чудову книжку “Я і Конституція” написали Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук і Альона Шуліма. Тут просто і водночас відверто порушуються найскладніші питання, а відповіді надані з огляду на Основний закон. Наприклад, “Жорстока поведінка дорослих або дітей неприйнятна ніде й за жодних обставин. Навіть батьки не мають права тебе принижувати”. Або “можна не тільки поважати права інших людей, а й заявити про власні права, свободи, інтереси і потреби”. Врешті, в книжці докладно описано, чим займається, згідно українського законодавства, президент, парламент, уряд і судова влада, навіщо потрібні правоохоронні органи і що таке прокуратура. В ідеалі такі знання допоможуть дітям, підліткам а заодно і нам з вами, визначати межу між власними та чужими правами і обов’язками й адекватно реагувати на потоки інформаційного шуму.

На завершення дуже хочеться пояснити хоча б самій собі ситуацію із правовою грамотністю в українському суспільстві відсутністю у сучасних дорослих гарних і зрозумілих книжок по темі. Зрештою, розмаїття в літературі дитячій дає надію на краще майбутнє. Ну і читати дитячі книжки ніхто ж дорослим, на щастя, не забороняє.

(с) Ольга Руденко

Що ви про це гадаєте?