Перейти до вмісту

Як (і навіщо) вчитися ставити дитячі питання

Що ви робите з дитячими “чому?”, “навіщо?” і “Що це?”? Надто, коли нащадки підростають, вже мають власну думку і не погоджуються на прості відповіді? Оскар Бреніф’є, директор Французького інституту практичної філософії, письменник та педагог, радить не просто заохочувати дитячі запитання, а й формувати з перших – другі, треті і так до безкінечності. А молодше покоління вже нехай шукає відповідь.

Філософ знає, про що говорить. Адже відповіді на найпоширеніші дитячі (а насправді, життєві) питання він збирає по всьому світу. Юні мислителі і мислительки діляться із Бреніф’є своїми думками, філософ збирає ці максими. А далі, з допомогою одного твердження і багатьох відповідей-зауваг до нього створюються книжки з дотепними малюнками. Щодо останнього – тут просто неможливо інакше, адже за право ілюструвати ці дитячі філософські трактати змагаються художники та дизайнери з усього світу.

Віднедавна книжки французького філософа-практика стали доступні і українською мовою. Ми одним махом поглинули аж п’ять примірників на різні теми, і ділимось враженнями. Читати радимо із дітьми віком від шести років і повторювати так часто, як хочеться.

Починали ми з пошуку відповіді на питання “Хто я?”. Звісно, коли ми вже вміємо читати й писати, то спроможемось нашкрябати своє ім’я та прізвище. Та чи буде це достатньою відповіддю на питання “Хто я”? Чи відрізняються хлопчики та дівчатка? Чи обираємо ми, ким бути? Тобто, ось якщо зараз я вирішу бути котиком, чи зможу потім, коли передумаю, перетворитись знов на людину? А чим людина відрізняється від тварини? Та й чи дійсно відрізняється?

Тільки із собою розібралися (сподіваємось), як згадали, що навколо нас багато людей. Як же визначити, “Що таке взаємини?”? Якщо жити з іншими людьми так складно, може, варто лишитись самотою? Чи може, як погоджуватись у всьому з оточуючими, є шанс забезпечити собі любов і повагу? Стоп-стоп, та це ж вже почуття! Але й на цю категорію в Бреніф’є знайдеться слушна книжка, ось вона – “Що таке почуття?”. Чому ти ніяк не можеш визначитись – краще бути на самоті чи з друзями? Як ти розумієш, що батьки тебе люблять? А кого ти любиш сам чи сама? Шукай відповіді в книжці та формуй свої додаткові питання.

Часом тебе хвалять дорослі, а буває – сварять. Як розібратися, чому вони так чинять, і самому чи самій визначити власні ціноості? Варто погортати “Що добре, а що погано?”. Класичне питання “Чи варто завжди слухатись батьків?” постане перед вами в новому світлі. А коли вже сяк-так вивчили правила і поняття, можна і замислитись над щастям. Чи можна відчувати щастя безперервно? А нещастя – це завжди погано? Ми впевнені, ваші діти поставлять ще більше влучних запитань. А наостанок додамо – сам Оскар Бреніф’є та видавці визначають ці книги як книги для батьків. Чому саме так – чим не нагода знайти відповідь самотужки?

(с) Ольга Руденко

Що ви про це гадаєте?