Перейти до вмісту

Як пережити осінь. Спосіб перший, заморський

Існують країни, у яких осінь починається раніше, зима темніша, весна довга, а літо коротке. У вересні, коли сутеніє о шостій вечора, а на футболку хочеться натягти светр чи два, здається, що в таких умовах жити неможливо. Але там живуть найщастивіщі люди (принаймні вони так кажуть при опитуваннях). Мабуть, вони знають якийсь секрет, яким можна скористатись більш теплолюбним нам.

Ці щасливі північні люди називають свій секрет хюґе (і ще якоюсь кількість слів з незнайомими коренями). Хюґе – це спосіб створити затишок вдома, коли погода навкруги не сприяє затишку. Саме різниця між неприємним ззовні і приємним всередині має створювати оце хюґе.

Почитати про це можна у купі книжок, в назві яких є ключове слово “хюґе”: “Хюґе. Данське мистецтво знаходити щастя”, “Маленька книга хюґе. Як добре жити по-данськи”, “Маленька книга люке. Секрети найщасливіших людей у світі”, “Рік хюґе по-данськи”… 

Так, данці і інші скандинави експортують хюґе і додаткові аксесуари, типу Ікеї, свічок, данських булочок, соціалізму, светрів зі скандинавським орнаментом, зимових видів спорту, скандинавського ходіння з палками і іншого подібного.

Зовнішні ознаки хюґе – кава, смаколики, плед, книжки, свічки. Так його легко показувати в інстаграмі. 

Маю визнати, це діє, якщо прийшов з дощу, мокрий і брудний, а вдома свіжозварена кава, зручне крісло, тепла булочка, свічки (не тому, що немає електрики), і не треба нічого термінового робити. Але в книжках пишуть і про інші речі, які неможливо купити в Ікеї – друзів, спілкування, час з родиною, неквапливість, спорт як неодмінну частину життя і таке інше. Те, що одночасно не коштує нічого і є безцінним – це можна організувати де завгодно, навіть в Україні, і пережити осінь 🙂

Для початку треба навчитись сидіти, дивитись на щось гарне, і насолоджуватись. Гарним може бути котик, жовте листя за вікном, пронизливо синє осіннє небо, книжка, саморобка дитини (якщо вона вам дійсно подобається). У крайньому випадку – свічка. Просто купіть найгарнішу на ваш погляд свічку, підпаліть і дивіться на полум’я. Можна додати до цього щось смачне і тепле – чай з печивом, какао, вино з сиром чи тарілку борщу. Головне – сидіти і нікуди не бігти, не складати списки того, що треба зробити. Бажано прибрати всі сторонні відволікаючі фактори типу дітей чи непрогуляних собак.

Приймати щоденно, поки не почнете отримувати від цього насолоду. 

Потім можна спробувати зібрати друзів. В жодному разі не робити з цього подію – стіл з трьоми змінами страв, прибрана до блиску квартира, напівмертві від втоми хазяї. Стіл під грушою і та піца – достатньо (якщо немає дощу, звісно). Ще можна робити їжу разом з гостями і спілкуватись. Наприклад, традиційна українська забава – ліпити вареники – дуже гарно створює настрій, який допомагає пережити осінь.


(с) Стефана Цебренко



Що ви про це гадаєте?