Перейти до вмісту

‪#‎яНеБоюсяСказати‬: що можна про це почитати?

як розмовляти про #янебоюсьсказати
Вже майже всі щось написали про #‎яНеБоюсяСказати. Я теж хочу!

Обговорення доходить до того, що треба говорити про гвалтування, насильство, дивних дорослих та право на своє тіло з дітьми – щоб попередити, недопустити або впевнитися, що дитина знає правила на малюнку праворуч.
На мій погляд, жива розмова з дитиною дуже важлива і книжки її не замінять, але книжкові персонажі часто можуть те, чого не можуть реальні люди, або можна використати книжку як початок розмови. Тож – які книжки можна прочитати на цю тему?
Які книжки ви можете порадити?

Українською мені згадується мало. Першою – дуже очикувана “Бути мною”
Бути мною
Пишуть, що там буде і про те, як казати “Ні!”. Добра тема для такої книжки, може, так “Бути мною” дадуть дітям ті дорослі, які вважають, що для дванадцятирічних картинки не потрібні або злякаються першої сторінки.

Дві збірки розповідей “Щоденник ельфа” Наталки Малетич та “Чат для дівчат” дванадцатьох авторів
Щоденник ельфа чат для дівчат
Оповідання на дуже різні теми, але деякі близькі до теми насильства, аб’юзу або відстоюванню своїх прав.

В книзі Оксани Лущевської “Задзеркалля” є деякі моменти поганого ставлення до дівчат, які можна проговорити з дитиною та продумати можливі реакції. Як і в книгах “Список бажань“, “Маргаритко, моя квітко“, “Дівчата з 13-ї вулиці” (взагалі книги про зовсім інші речі, але якщо йти темною вулицею або попасти на вечірку понетційно небезпечно, то й книг, де хтось чогось побоюється, набереться чимало). Ці книжки підійдуть для того віку, коли починають цікавити хлопці та дівчата.

У більшості книжок для юних дорослих є який-небудь прояв насильства, загрози основним правам людини чи ще щось подібне – “Голодні ігри“, “Крадійка книжок“, “Дивиргент”, “Напівлихий“, “Самотність простих чисел“, “Середина світу”… В “Самотності простих чисел” є ситуація з “НІ”, яке почули, але багато хто вважав би, що дівчина сама винна, у “З ким би побігати” Давіда Гроссмана також є про що подумати та поговорити. Але взагалі ці книжки для юнаків, а не дітей 12 років.

Книжка, яку я не згадала зразу, бо вона не художня – “7 звичок високоефективних підлітків“.
7 звичок високоефективних підлітків
Вона не про аб’їюз, а про життя підлітків і те, що і як з цим життям можна зробити. Мені здається, активна позиція, яку описую Шон Кові, може допомогти не потрапити до деяких неприємних ситуацій або знайти вихід з них.

Ще одна дуже корисна книжка для підлітків взагалі (я не знаю про українські переклади) “Курс выживания для подростков” Ді Снайдера. Того самого Ді Снайдера з Twisted Sister. Книжка доінтернетного періоду, але відверта та досі актуальна, і тема сексу розглянута з різних боків.

Російскою тематичних книжок значно більше. Наприклад, “Скажи, Красная Шапочка” Беати Терези Ханикі – про насильство в родині та те, що родина знає, але не захищає.”Ты против меня” Джені Даунхем про вибір хлопця, єдиного свідка того, що його сестру згалтував брат коханої дівчини. Більше підліткових книг про дуже різні ситуації, ніж є українською (шукайте впершу чергу серед книг видавництв “Розовый жираф”, “Самокат”, “Компас Гид”). Є колекція про назвемо це коханням дорослих до дітей на livelib, але там є книжки для дітей, для дорослих, деяка кількість книжок за реальними історіями та постмодернізм, який іноді розглядає цю проблему у іншому руслі.

Звичайно, завжди є класика (не тільки “Лоліта”, згвалтувань в класичній літературі багато, наприклад, “Три мушкетери” чи “Преступление и наказание”), а для пояснень дошколятам можна спочатку згадати казки – “Червону шапочку”, “Три ведмеді” чи “Колобок”, а якщо потрібні підказки, як краще говорити з дитиною, раджу цю статтю.

Що ви про це гадаєте?