Перейти до вмісту

5 фільмів за книгами про Другу Світову

Картинка з коміксу Жана-П’єра Гібрата про французький рух опору під час Другої світової війни. Щоб нагадати, що є інщі гарні книжки.

Після свята Премоги та Дня пам’яті можна спокійно читати книжки або ж дивитися фільми, зняті за книжками, не потрапляючи у емоційну волну, яку провокують ЗМІ.

Тож давайте дивитися!

Могила світлячків

Аніме-фільм (не серіал) про дітей, брата та сестру. Під час Другої світової батько десь в японській армії, мати помирає під час бомбардувань, брат виховує сестру як може. Фільм снятий за мотивами автобіографічного роману Акіюкі Носака, українською чи російською не видавався.

Хлопчик у смугастій піжамі

Фільм за мотивами роману ірландського письменника Джона Бойна. Родина німецького хлопчика Бруно переїджає, бо у батька нова важлива робота. Гратися на новому місці немає з ким, тільки з хлопчиком Шмуелєм, що сидить по той бік огорожі з колючого дроту.

Крадійка книжок

Роман австралійського письменника Маркуса Зузака і, відповідно, художній фільм. Дев’ятирічну Лізель відривають від матері і брата та відправляють до нової родини. Крадійка книжок – Лізель (тільки першу книжку вона краде ще до того, як навчилась читати), розповідає її історію Смерть (антропоморфний, чоловічого роду, у чорному простирадлі савані). Життя у Німеччині під час Другої світової війни було не дуже радісне навіть у білявих арійських дівчаток з особливим відношенням до книжок.


Є книжка українською.

Пастка-22

Роман Джозефа Геллера про американського льотчика Джона Йоссаріана на острові у Середземному морі, який хоче залишитися живим, а для цього старанно хворіє. Найкраще було б прикинутися божевільним згідно військового правила №22, але бажання жити і не літати є найбесперечнішим боказом здорового глузду. Саме це протирічча №22 і дало назву роману та фільму.
Теж з автобіографічними спогадами.

Є книжка українською.

Піаніст

Абсолютно біографічні події з життя польського єврея Владислава Швильмана, книга та фільм – літературно відредагований щоденник. Трагічні, реальні події, сповені любові до музики, бажання вижити і допомоги непередбаченних людей. Українською не видавались, тому я залишу посилання на російський переклад щоденників

Що ви про це гадаєте?