Перейти до вмісту

Події BookSpaceFest, на які я б пішла, якби була підлітком

Книжковий фестиваль у рідному місті – це щось казкове, про що я навіть не мріяла у дитинстві (я доросла про таке тільки мріяла багато років поспіль). Але якби я зараз була таким самим книжковим підлітком, я б нізащо не пропустила.

Повна програма тут.

П’ятниця

П’ятниця – день, коли зранку треба йти до школи, тому дивитись можна тільки на те, що починається з 15-16.

Перше, о 15:30, якщо їхати зразу після школи – фантастичний клуб про Джоан Ролінг і фантастичний світ Гаррі Поттера – і про магічну реальність, і про написання книжок. Питання можна підготувати заздалегідь, шарф свого факультету покласти до наплічника ще в четвер.

(для батьків – Сергій Легеза – перекладач Відьмака і не тільки, тож знається на фантастиці, книжках і читачах. Він може відповісти на всі ті запитання про Хогвартс, про які постійно питає дитина)

Далі, о 17:00, буде презентація книги Роберта М. Зоннтаґа “Сканери” в присутності самого автора. Це підліткова антиутопія* про світ майбутнього, в якому не залишилось друкованого слова, тільки цифрове, але є таємне товариство Книжкова гільдія, яка веде боротьбу за книжки . Книжку можна встигнути купити на стенді видавництва Дискурс перед презентацією і отримати автограф. Можна попрактикувати свою німецьку чи хоча б англійську.

(Тема книги, живий автор – на цю презентацію дитину треба відправити силою! Я відправлю :/ 

*Антоутопія – самий підлітковий жанр про те, як щось ідеально вирахуване в дійсності є чимось не таким добрим, як здається і проголошується. Як в Голодних іграх, Дивергенті, Дающєм, Світлокопії, Чудесном світі новим чи ось у Сканерах.

Третє, о 18:00презентація книжки “Реальність Баргеста” з авторкою, Аліною Штефан. Фентезі про книжкові вигадані світи і дітей, які туди потрапили. Можна запитати про те, хто такий Баргест, як авторка до цього всього додумалась і отримати автограф 🙂

Якби я любила книжки не так сильно (що неможливо, але ж існують діти, які фільми люблять більше), замість другого пункту я пішла б на перегляд фільму “Хлопчик в золотих штанях” о 17:00, який буде показувати Чілдрен Кінофест. Це фільм про штани, з кишені яких самі собою з’являються гроші, про хлопця, який одягнув ці штани випадково, коли хтось поцупив його штани, про його друга, сім’ю і так далі. Що би ви зробили з нескінченною купою грошей, які можна витягти з кишені у будь-який момент?

(Фільм за книжкою, не виданою українською, про те, що не все так просто, як може здатися, що щастя не купиш за гроші і різні інші цінності, але не так морально й очевидно, як у радянських фільмах, бо це книжка скандинавського автора, шведсько-данський фільм і Чілдрен кінофест обирає фільми, в яких є, про що подумати)

Субота

У суботу цікавеньке починається ввечорі, тому у першій половині дня можна подивитись стенди видавництв, чи програму дорослих подій, наприклад, про те, як Ірена Карпа із панк-зірки стала дипломаткою і чи не втратила вона себе.

О 15:30 можна подивитись і послухати презентацію книги Ґлена Рінґтведа “Серце, плач”  (з автором) про те, як розмовляти з дітьми про смерть.

Не прогавте дискусію “Чи не час фентезі подорослішати?” о 17:00 з Володимиром Аренєвим, Сергієм Легезою, Наталією Матолінець, Євгеном Ліром. Не можна вирішувати, яке фентезі мають читати підлітки без підлітків! І взагалі має бути цікаво.

Якщо дискусія буде нецікавою, можна швиденько на 17:30 піти у інтерактивну подорож у світ котів-вояків. Якщо ви ще не знаєте про котів-вояків, це треба негайно виправити і піти на цю подію.

З дорослої програми може зацікавити презентація книги Таїс Золотковської “Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки” о 17:00, або о 18:30 сім практичних порад молодому автору від Володимира Аренєва.

 

Неділя

О 14:00 почнеться ще один фантастичний клуб з Сергієм Легезою про міфологію Толкіна. Про всіх цих ельфів, гобитів, орків, магів і інших створінь, яких запросив професор Дж. Р. Р. до свого Середзем’я.

Якщо вам набридла фантастика, можна подискутувати з Аліною Штефан про біологічний нон-фікшн з 14:30. Чи потрібен вам нон-фікшн і тим більш біологічний, про відродження мамонтів, редагування геному, лікування хвороб за допомогою редагування геному та люмінесцентних кроликів?

О 15:00 можна буде відвідати цілий світ з дитячим науковим клубом (ДНК). Обіцяють цікаві досліди.

О 16:30 буде презентація коміксів про круту Адель – чорний гумор, сарказм, неповага… Все, як ви любите.

(Батькам теж подобається)

Найважливіше, що не можна прогавити – дискусія “Виростеш – дізнаєшся”: чи є в дитячій літературі місце недитячим темам?” о 18:00 з Ґленном Рінґтведом, Ларисою  Денисенко, Аліною Штефан. Знов, не можна дозволити дорослим обговорювати такі питання без дитячого втручання 🙂 Ґленн Рінґтвед – данський автор, який написав про смерть, Лариса Денисенко – правозахисниця, авторка дитячих книжок, наприклад, “Усміхаки” та “Майя і дві її мами” (так, про нетипові сім’ї з мамою та бабусею, одним татом без мами, сім’ї переселенців, сім’ї розлучених батьків і сім’ю з двома мамами), Аліна Штефан написала книжку зі школою, в якій цікаво вчитися.

 

Ще зверніть увагу на музичну програму, яка відбудеться зовсім ввечорі, після 20:00.

 

Позначки:

Що ви про це гадаєте?