Перейти до вмісту

Мультфільми до хелловіна

Хелловін – чудова можливість налякати свої страхи, бо страшні гарбузи та привиди мають лякати привидів, відьом, бабайок та всіх інших, кого люди бояться у темряві.
Книжки читати довго, а всією родиною подивитись страшний мультфільм і поговорити, кого що лякає і що з цим робити, можна за півтори-дві години.

Але спочатку про мультфільми за книжками.

Кораліна у Світі Кошмарів (2009), Coraline зроблена за книжкою Ніла Геймана “Кораліна“. Кораліна з батьками переїжджає до нового будинку з дивними сусідами та замкненими дверима, які можна відімкнути і потрапити до іншого світу, де є інші, ще дивніші сусіди і навіть інші батьки,  які поводяться так, як мають поводитися батьки за думкою Кораліни. Але щось в цьому всьому здається дещо дивним…

Абсолютно  хелловінкий мультфільм.

 

Ґруффало (2009), The Gruffalo. Ґруффало з книжки Джулії Дональдсон- великий монстр, тому для хелловіна піде, хоча фільм і книжка про маленьке мишеня, якого хотіли з’їсти Сова, Змія і Лис і навіть Ґруффало. І з’їли б, якби мишенятко не було таким вигадливим. Потім можна подивитись Доньку Ґруффало (2011), The Gruffalo’s Child, вже про те, як маленьке Ґруффалятко лякають страшенним мишеням.

У Джулії Дональдсон є більш хеловінська книжка “Місце на мітлі”, за якою теж є мультфільми, тільки я їх знайшла англійською: один, 2012 (або на толоці, одним шматом з субтитрами) і другий, 2014. Просто й зрозуміло подивитись не вийде, але можна пограти в команду перекладачів 😉
Відьма губить свої речі, а знаходить нових друзів.
Спойлер: є дракон, але все закінчується добре.

Викрадачі шкарпеток (2016), Lichozrouti. Поруч з нами живуть створіння, які їдять шкарпетки. Це не дивина для тих, хто хоч раз у житті шукав пару однакових шкарпеток,  але автор серії книжок, Павло Шрут, вигадав цілий світ з героями, пригодами та  кодексом – ніколи не брати всю пару.

Сімейка монстрів (2014) The Boxtrolls Мультфільм за книжкою Елізабет Коді Кіммел, не перекладеною українською. Під землею живе ціле місто монстрів, які виглядають, як картонні коробки, коли лякаються. В місті людей їх страшенно бояться і вважають, що коробовиська крадуть і їдять дітей. Майже все це неправда. Майже – бо одного разу вони підібрали маленького хлопчика і виховали його.  Найстрашніші у цьому мультфільмі не монстри, а люди – все як у житті.

 

Магазин самогубств (2012), The Suicide Shop, за однойменною книгою Жана Толе. У родині головних героїв сімейний бізнес – магазин самогубств у світі, в якому сумно, сіро і люди розучились сміятися. Третя дитина в родині дещо дивна, і через якийсь час помічають, що Алан посміхається. До кінця фільму він навчить посміхатися всю родину 🙂

Мультфільми йдуть від нових чи незаслужено маловідомих до старих, при які приємно згадати.

Ноктурна (2007) Nocturna – рідкісний досить сучасний “плаский”, не 3д мультфільм про хлопчика Тіма, який любив зорі, а особливо одну.  Коли ця особлива зоря зникла, потрапив до казкового світу з Хранителями зірок, велетнями, тінями, нічними істотами і котиками. Може, це не типовий хелловінський мультфільм, але там є страшне, потойбічне, нічне.  І це красивий мультфільм.

Хлопчик – Фантом (2015) Phantom Boy теж не абсолютний  хелловінський фільм, але про привидів. Про любов, про смерть, про хвороби. Теж плаский європейський.

Дев’ять (2009), 9. Надзвичайний, дивний, незрозумілий. Страшний. Ще страшніший, якщо почати думати про те, наскільки ми близькі до такого апокаліпсису. А ще я вважаю цей мультфільм настільки гарним, що буду совати його всюди, куди він хоч трішки підходить 🙂

 

В Мексиці своєрідне відношення до смерті, а святкування  Дня Померлих з веселим відвідуванням могил, прикрашенням вівтарів рудими квітами та черепами здається більше схожим на хелловін з костюмами та цукерками, ніж на чемне святкування релігійного свята. Тому дивитися мультфільми Книга життя (2014) The Book of Life та Коко (2017) Coco те, що треба. Особливе відношення до родинних зв’язків та музики робить ці фільми особливими в ряду звичних жахалок.

Відьмацька служба доставки (1989), Kiki’s Delivery Service. Класичний фільм студії Гіблі. У відьом заведено провести рік після тринадцятиріччя  десь окремо від батьків цілком самостійно. Тож Кікі йде до міста на березі моря і вирішує займатися тим, що в неї виходить найліпше – літати на мітлі. Тобто працювати кур’єром. Вона заводить друзів, переживає період невіри в свої сили, перше кохання…

Ігор (2008), Igor. Ігорями зазвичай звуть горбатих  помічників злих божевільних вчених, які намагаються робити монстрів і оживляти їх темними грозовими ночами. Цей Ігор саме такий, тільки він хоче бути вченим, і навіть має до цього більший хист, ніж його вчений. Далі буде дружба, кохання і втілення мрій в абсолютно хелловінському оточенні. Подивіться,якщо ще не бачили.

Франкенвіні (2012), Frankenweenie. Віктор весь час сидить дома, грає зі своїм песиком, знімає фільми. Одного дня песик помирає, і Віктор вирішує оживити його – і оживляє. Але дещо дивно. Естетичний чорно-білий ляльковий фільм Тіма Бартона, мрачний і готичний.

Паранорман (2012), ParaNorman. Норман може бачити померлих людей. Це трішки дивно, але хто ж відмовиться продовжувати спілкуватися з улюбленою бабусею (особливо якщо не питають згоду). Але якось бачити померлих почитають всі, бо починається нашестя зомбі, місто потрібно рятувати. Заради цього можна навіть знайти спільну мову з старшою сестрою!

Кошмар перед Різдвом (1993), The Nightmare Before Christmas. Ще один фільм Тіма Бертона. Світ розділений по святам: Хелловін, День Подяки, Різдво, День святого Валентина, Пасха, день святого Патрика та День незалежності. Джек – зірка Хелловіну одного разу побачив, як святкують Різдво і вирішив швиденько організувати своє Різдво – як його можуть зрозуміти страшки. Чудовий фільм двічі на рік – під Хелловін та під Різдво, коли від вогників паморочиться в голові, а запах цукерок та пряників набридає.

Труп нареченої (2005), Corpse Bride. Знов Тім Бертон. Він дуже любить витончено лякати. Цього разу Віктора, але іншого, хочуть оженити, а він випадково знайомиться з іншою нареченою, мертвою, і потрапляє до світу мертвих (не такого, як у мексиканців, хоч теж з піснями). Віктору у світі мертвих подобається, але кохає він свою живу наречену. Романтика, мертві, трагедія і черв’яки.

 

Наступні два мультфільми, мабуть всі знають та дивились, але я все одно нагадаю.

Монстри на канікулах (2012) та Монстри на канікулах 2 (2015) Hotel Transylvania 2. Батько сам ростить доньку після інциденту, через який померла його дружина. Донька вже підліток і хоче самостійності, але батько занадто боїться. Вона випадково зустрічає хлопця не зі свого кола, закохується і все таке. Дуже корисно дивитись батькам дочок-підлітків і хлопцям-підліткам. Єдина особливість – батько і донька – вампіри, родичі та друзі відповідні, а хлопець – звичайний людський хлопець. У другій частині батько-вампір став дідусем та наглядає онука. 

Корпорація монстрів (2001), Monsters, Inc та Університет монстрів (2013), Monsters University. Є світ монстрів, в якому живуть монстри, і світ людей, в якому живуть діти. Коли діти лякаються, монстри отримують енергію. Бути монстром, який лякає максимальну кількість людей, круто, але потрібно не доторкатись до дітей, бо станеться щось погане…

Ви, скоріш за все, вже бачили цей мультфільм. Це все ще прекрасна нагода поговорити з дітьми про те, що їх лякає.

 

Будинок-монстр (2006), Monster House. В цьому мультфільмі мені сподобалась історія, але не сподобалось, як це все намалювали (будинок дуже добре, а люди занадто 3д-модельовані). Якщо вам, як і мені, здається, що це може бути щось схоже на Викрадача вічності, то ні. Абсолютно про інше. В будинку навпроти вікна головного героя живе стариган – гроза всіх дітей передмістя, не дозволяє заходити на свій газон чи абсолютно випадково кидати речі. Коли хазяїна увозять до лікарні, виявляється, що будинок живе своїм життям і ковтає всіх, хто підходить близько. Закінчується геппі-ендом.

Маленький вампір (2017), The Little Vampire. Підліток-вампір з типовими проблемами підлітків. На його день народження замок знаходять мисливці на вампірів. Родина біжить, а підліток відволікає мисливців і потрапляє до номера готелю, в якому живе людський підліток, схиблений на вампірах. Звісно, вони знаходять спільну мову, дружать і рятують всесвіт чи якусь його частину. Відверто кажучи це не шедевр, але гарний фільм, щоб розвіятись і трішки пожахатись. А ще він досить новий, тому діти його, скоріше за все, ще не бачили.

 

Що ви про це гадаєте?