Перейти до вмісту

Це не Щоденник Слабака, це фільм

Я вирішила раз на тиждень писати про книжку, по якій знято фільм.
І почну з не самого відомого фільму не самої популярної на Україні серії книжок “Щоденник слабака“.

Фільм проти книжки 🙂

Грег Гефлі йде до середньої школи і збирається стати найкрутішим. Чи хоча б крутим. Він про крутість знає все, бо в нього є старший брат Рорі. Ще він має молодшого брата Мені (знаєте таких малюків, які завжди заважають старшим братам, особливо якщо цих братів звуть Грег?) , батька (такий собі батько, міг би бути крутішим) й мати (теж нічого, але на крутості не знається зовсім, дивіться трейлер).
Грег веде щоденник журнал, щоб потім, коли він буде знаменитим, показати журналістам, з чого все почалось. Але зараз йому доводиться скніти у школі серед купи дебілів

Фільмів знято чотири:

  1. Щоденник слабака, Diary of a Wimpy Kid (2010)
  2. Правила Родріка, Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules (2011)
  3. Собачі дні, Diary of a Wimpy Kid: Dog Days (2012)
  4. Довга дорога, Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul (2017)

 

Четвертий – зі значною перервою в часі, тому з іншим акторським складом.

Серія книжок

значно більша. Англійською нещодавно вийшла тринадцята, українською перекладена перша половина (дивіться на них тут).

Книжки англійською надзвичайно популярні, є навіть фанатський сайт, хоч і не такий великий, як в поттероманів. Автор книжки, Джефф Кінні, спочатку виклав свою книжку на сайті Fanbrain, де її прочитали більше 20 мільйонів раз. Це помітили видавці, видали книжку, і книжка стала бестселером. Всі інші книжки серії також.

Якщо Джефф думав про себе, коли писав книжку, то він дійсно став відомим 🙂

Доречі, Джефф в першу чергу дизайнер комп’ютерних ігор, а вже потім письменник.

Що краще?

І книжки, і фільми веселі, легко читаються/дивляться, якщо задуматися, то дають нагоду подумати про те, чи настільки важливо бути крутим, як вважає Грег, чи краще отримувати задоволення від себе і від життя, як це робить Роулі, найкращій друг Грега. Знайти нові засоби впливу на старших чи молодших братів/сестер. Подумати про те, що, може, батьки іноді мають рацію (а батькам можна зробити висновки про те, що батьків може іноді дещо заносити в бажанні бути гарними батьками, якщо дивитись з боку дітей).

І те, і те не серйозне, розважальне, не шедевр, але читання та перегляду варте.

Чому варто читати?

Можливо, на ці книжки можна дивитись як на відбиток епохи, хоч це, звісно, не висока література. Але дітям, які втомились від школи (ще пару тижнів, і почнуть), потрібно щось просте, веселе, зрозуміле, цікаве. Ще гарно, щоб швидко читалось (багато картинок й широкий шрифт), і батьки раділи з того, що дитина прочитала ще одну книжку 🙂

 

PS. Всю серію читати не обов’язково

Що ви про це гадаєте?