Перейти до вмісту

Моя сім’я і інші тварини

Мені здається, що у моєму радянському дитинстві книжки Даррелла для розуміння екології та різноманіття і любові до тварин зробили значно більше, ніж усі вчителі біології разом.
Більшість книжок були більше про тварин і подобались не всім, а “Моя сім’я і інші тварини” можна було читати про тварин, по життя без школи, про дорослі взаємини, про дивних веселих греків, як гумористичну біографічну повість. “Сім’ю” любили якщо не всі, то дуже багато всіх.

Коротко про книгу


Родина Дарреллів – типова англійська родина, з батьком інженером-будівником, який працював у Індії, а потім загинув, залишивши вдові після себе невелику пенсію і четверо дітей – Ларрі, Леслі, Марго та молодший, Джеррі, який виріс і написав книжку про життя родини на Корфу. На Корфу вони поїхали тому, що у Британії було сумно, холодно, всі хворіють і не вистачає грошей, і тому що в Греції бувало багато богемних англійців, до яких намагався відноситися Ларрі. Ларрі теж виріс і став відомим автором серйозних творів. Під час життя на Корфу він вже виріс як людина, але дуже хотів вирости як письменник саме тут написав свій перший роман. Леслі любить стрілянину, човни і інші типово чоловічі речі, Марго шукає і знаходить залицяльників. Джеррі – молодший син, хворий на зооманію. Він знаходить спостерігає тварин, вивчає тварин, приносить додому. Цікавиться тільки тваринами і тим, що з ними пов’язано. Завдяки Джеррі тварин було більше, ніж людей: собаки, коза, сороки, чайки, гекони, скорпіон… Мама, Луіза Флоренс Даррелл, намагається дати з цим всім раду.
Дорослий Джеральд описав події як він їх пам’ятає, через призму свого потягу до тварин з величезним почуттям гумору.

Екранізації

Екранізацій було три.

1987 рік – десятисерійний серіал ББС “Моя сім’я і інші тварини”. Достатньою мірою відповідає тексту.


2005 рік – фільм “Моя сім’я і інші тварини”. Гарний фільм, але хочеться більше всього. Більше Греції, більше тварин, більше сцен з книжки. Для вечора з дітьми краще обрати його.


2016- – серіал “Даррелли”. Він не зовсім за книгою Джеральда, і головні персонажі тут не тварини і навіть не Джеррі, а люди, вся родина. У цьому серіалі акцент максимально (порівняно з іншими екранізаціями) зміщений на людей і на те, як все це бачили інші члени родини чи люди ззовні. Для Джеррі відсутність грошей і школи не мала ніякого значення – навкруги було стільки тварючок! В той час як для мами це створювало низку проблем.
Для Ларрі життя на Корфу було початком кар’єри, молодістю, першим одруженням (про це Джеррі забув чи не звернув увагу), для Леслі – дорослішанням і першим коханням, для Марго – першими закоханостями і залицяльнаки (цікаво, якби вона писала книгу, чи згадала б вона половину тварин Джеррі?) Доречі, з Греції під час війни Марго спас льотчик, який трішки пізніше став її чоловіком.
Для мами це було життя, сповнене проблем, маленьких перемог, веселощів, джину. І тварин, звісно.

 

Як не дивно, ті сучасні діти, до яких я маю доступ, із зацікавленням слухають книжку і дивляться фільми про родину Дарреллів. Тільки новенького гарненького перекладу сім’ї українською немає. Але є старі. Бібліотеки та електронні бібліотеки наше все.

На додачу – фото реальних, але старших, Дарреллів.

Зліва направо: Джеральд, Маргарет, Луіза (мама), Лоуренс

Що ви про це гадаєте?