Перейти до вмісту

Гільда, тролі, велетні і NetfliX

Цю синьоволосу дівчинку звуть Гільда. Вона живе з мамою в маленькому будиночку у далеких північних скандинавських лісах, серед тролів, велетнів, ельфів і більш дивних північних істот. Обожнює гуляти в лісі, малювати тролів, спілкуватися з різними істотами, спати у наметі під дощем, знаходити пригоди.
Тваринка з ріжками – Живчик, домашній улюбленець Гільди, вірний супутник у подорожах.
Летючі тваринки- перелітні пухканці. Місцева фауна.

Живуть вони всі у дійсно віддаленій місцині (Тролещина – найближче містечко)

Книжки

Пригоди Гільди вигадав і намалював Люк Пірсон, британський ілюстратор. Англійською є п’ять книжок коміксів, одна книжка з главами, написана у співавторстві зі Стефеном Девісом, ще одна буде у січні. Українською є дві перші книжки, про Гільду і троля і про Гільду і опівнічного велетня.

Це комікси, ближчі до європейської школи, ніж до супергероїв, тобто історія у картинках, або роздрукований мультик (залежно від того, як дивитися) з дуже якісними ілюстраціями. І світ рятують не так масштабно.

Я знаю, що багато батьків не люблять комікси.
По-перше, тому що мало про них знають чи знайомі лише з найгіршими представниками класу. Комікс – це одна з можливих форм книжок, і такі книжки можуть бути гарними чи поганими так само, як всі інші.
По-друге, батьки вважають, що комікси занадто просте читання, і діти не будуть читати великі книжки. Я думаю, що комікси навпаки можуть бути (якщо дитині дозволити їх читати) дорогою від простих коротких книжок до повноцінних текстів з главами. Тексту здається мало, прочитати можна швидко, і це не лякає, але якщо скласти його весь до купи, то буде більше двох звичайних книжок-картинок. Якщо книжка цікава, вона спонукає читати та перечитувати, а книжки про Гільду дійсно цікаві навіть дорослим (мама іноді – втілення ідеальної мами, що довіряє дитині – дивлюсь і надихаюсь)

Анімаційний серіал

Гільду нещодавно екранізували, причому дуже обережно підійшли до зображень – персонажі виглядають так само, як у книзі, чи дуже схоже. Ось трейлер

Серіал Netflix, всі 13 серій вийшли у вересні, зараз можна знайти переклади українською.

Кількість історій для серіалу збільшили, бо оригінальних книжкових вистачило б на 5 серій, а в першу серію взагалі вмістили дві перші книжки. Можливо, всі ці історії є у книзі з текстом, Гільда та сховані люди.

На мою думку, серіал і книжки варти один одного. В серіалі більше історій і дій, в книзі – атмосфери дикої півночі та власної фантазії.
Книжку можна більше разів передивлятись і знаходити нове, ніж у мультфільмі, бо магія коміксів знаходиться між рамками зображень, у фантазії читача.

Ось тут можна подивитись стару розповідь Люка для The Guardians про те, як малювати птахів.
Тут можна купити книжки про Гільду.

Що ви про це гадаєте?