Перейти до вмісту

Шостий вечір адвенту: або що покласти під подушку

Взимку повно свят. Від 6, Миколай у католиків, до 14 січня, старого нового року. Всередині ще Миколай з 18 на 19, зимове сонцестояння 21, всесвітнє Різдво з 24 на 25, Новий рік з 31 грудня на 1 січня, православне Різдво з 6 на 7 січня, старий новий рік 13-14 і ще й Ханука, яка цього року з 2 до 10 грудня. Книжок про Хануку для широкого загалу немає, що мені не подобається – книжок про свята і особливості культур має бути багато!

В дитинстві я мріяла про новорічні подарунки не один раз, а, наприклад, три! Коли мені як мамі потрібно вирішувати питання про те, яка міфічна сутність коли має приходити і як розрахувати бюджет подарунків на Миколая, Різдво та Новий рік, я намагаюсь малодушно натякнути, що Миколай, Санта і Дід Мороз втілення одного макаронного монстру духа свята, і подарунок буде один. Але потім все ж підсовую щось під подушку (сподіваюсь моїм дітям нецікаво читати те, що я пишу 🙂 )

Що можна сунути під подушку на Миколая цього року?
Для маленької малечі є дві книжки з картонними сторінками і одним віршиком про Миколая – не про Різдво чи Новий рік

Обережно, в “Листі до Миколая” хлопчик відмовляється від всіх подарунків, крім брата. Дістати швиденько маля вдається не завжди, а тим більш гарантувати, що це буде брат, а не сестричка. Якщо ваша дитина і так мріє про брата чи сестру, а ви – про собаку, краще обрати іншу книжку. “Їде святий Миколай” розповідає про те, як Миколай збирається і везе подарунки – нічого страшного, крім необхідності згадати, коли саме мають з’явитися подарунки.

Для тих, хто вже вміє гортати паперові книжки, краще запропонувати “Подарунок від святого Миколая“. По-перше, тут розповідають про круту можливість залишити віру в казку і розповісти про те, що подарунки підкладають батьки одночасно (бо святий Миколай доторкається до подарунків, і вони стають кращими, приносять більше радості і задоволення, ніж просто так подарунки під подушкою). По-друге – розповідають про життя святого Миколая, про те, що діти продовжують те, що почали батьки – навіть сам Миколай!, про доброту і щирість – саме те, що важливо пам’ятати під час свят. По-третє, розповідають, що те, що кажуть друзі, може не відповідати дійсності і краще використовувати власну віру і голову (нічого, що робило б книжку 12+, тільки про те, що подарунки приносять батьки, а не давно померлі дядьки).І ше трішки про те, що Миколай може подарувати талант – може, ваша дитина просто не пам’ятає цього?

 

 

Що ви про це гадаєте?