Перейти до вмісту

Восьмий день адвенту. 21 день до нового року

Давайте поговоримо про прикрашення будинку. Про це краще подумати передчасно, щоб обрати стиль,  перевірити гірлянди, запланувати закупи і бюджет. А ще прикрашений будинок може створювати настрій свята – щонайменше у дітей

Всередині

Зсередини прикрашати будинки важливіше, на мою думку, бо Різдво та Новий рік в першу чергу сімейні свята і мають створювати настрій для родини.

Коротке гуглення дає зрозуміти, що є модні тенденції в прикрашені різдвяних ялинок. Цього року рекомендують величезні кулі, натуральні матеріали, вогники теплої гами, золотий колір, чорно-золотий колір, білий колір, але традиційний червоний чи менш традиційний синій або веселку теж можна, так само як прикрасити ялинку квітами, вінтажними іграшками, мінімалізм та повісити все і одразу (не одночасно, на різних ялинках). Тобто тенденції є, але й обрати на свій смак можна.
Може, краще залишатися в межах одного стилю та однієї кольорової схеми, але все одно вам на це дивитися, тому якщо радість зростає, хай буде.

Якщо ж хочеться, щоб ялинка могла виступати на конкурсі краси, можна купити чи відібрати зі старих запасів іграшки однакового кольору чи стилю. А потім все інше такого ж кольору чи стилю – папір та стрічки для подарунків, додаткові прикраси для кімнати чи для святкового столу.

Окрім ялинки, можна

  • розвісити гірлянди на стінах чи на вікнах
  • повісити всюди різдвяні вінки
  • кульки
  • прилаштувати десь зірки (залишається стеля!)
  • зробити мобіль
  • розставити тематичні підсвічники та лампи
  • поставити різдвяні листівки на камінну полицю (холодильник з магнітами теж підійде)
  • принести дивну гілку і прикрасити її

Краще не прикрашати все одночасно.

 

Ззовні

Прикрашення ззовні складніша тема. Мені подобається ходити біля будинків з прикрасами чи по парку з деревами у вогниках, але я страшенно радію, що мій будинок не видно з вулиці і я можу прикрашати або не прикрашати все на свій смак. Частіше не прикрашати чи повісити кілька кульок біля дверей і навпроти вікна.

У квартирах ще важче, але існують гірлянди, які можна повісити на вікна та радіти і ззовні, і з середини.

Ялинки? не екологічно!

Щодо ялинок існує багато сперечань. Хтось не може святкувати без живої ялинки, яка смачно пахне смолою, а потім осипається, хтось вважає за краще купити пластикову ялинку, що смачно пахне пластиком, але не осипається і яку можна використовувати з року в рік.

Існують ялинки, які вирощують спеціально для нових років, бо спочатку ялинкам краще рости у великій купі, а потім вони починають одна одній заважати. У природі слабші ялинки загинуть чи будуть рости повільно, з надією на загибель сусідки – люди-лісники просто прискорюють події, вирубуючи слабші. Тож коли ліс намагаються відновити, з’являється якась кількість зайвих ялинок для свят – питайте паспорт ялинки при покупці.

Пластикові, з урахуванням кількості витрачених на їх вироблення ресурсів, мають екологічний сенс тільки якщо ви будете користуватися однією ялинкою понад десять років.

Найекологічніші – живі ялинки, кипарисовики, араукарії і так далі у горщиках, живі ялинки біля дому та ялинки без ялинки, наприклад, ось такі

 

Якщо хочете, я ще без’ялинкових ялинок покажу, в мене велика колекція.

 

PS Ви знаєте, що моду на різдвяні прикраси наступного року виявляють у січні (цього року – з 25 до 29) на франкрутськькому ярмарку Christmasworld? Хтось восени думає про Різдво через рік!

 

Що ви про це гадаєте?