Перейти до вмісту

Переваги бути Чарлі

Стівен Чбоскі у 1999 році написав повість, а потім переробив її на сценарій для фільму, який вийшов аж у  2012 році.

В українському перекладі книжку назвали “Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих“, а фільм – “Переваги скромників”. Англійська назва The Perks of Being a Wallflower, і оце Wallflower можна перекласти як “скромник” чи “сором’язливий”, але англійською це зазвичай людина будь-якої статі, яка не танцює під час вечірок, а стоїть біля стіни і спостерігає.

Ми приймаємо таку любов, на яку, на наш погляд, заслуговуємо

Книжка

Книжка складається з листів, які головний герой, Чарлі, пише безіменному адресату, про якого відомо лише те, що “вона казала, що ти маєш особливий дар слухати та розуміти. Крім того, ти не намагався з деким переспати на тій вечірці, хоч у тебе й були всі шанси”. У листах Чарлі згадує далеке минуле, коли померла його улюблена тітонька, недалеке минуле – минулий шкільний рік, коли його друг закінчив життя самогубством, і сучасність, події, що відбулися щойно чи, може, вчора.
На початку року в Чарлі немає друзів, брат поїхав до коледжу, сестра занадто доросла і зайнята своїм життям.
В перший шкільний день Чарлі подружився зі своїм викладачем літератури. Вчитель майже одразу почав давати додаткові книжки, які Чарлі читав, іноді писав есе. Впродовж книжки стиль листів змінюється, збільшується словниковий запас, спостереження стають влучнішими і точнішими, і це, безумовно, вплив цього вчителя і додаткових книжок.
На першому футбольному змаганні Чарлі починає спілкуватися зі зведеними братом і сестрою, Патріком і Сем, які навчаються у випускному класі, тобто старші на два роки. Патрік і Сем знайомлять Чарлі зі своїми друзями, наркотиками (ненавмисно), музикою, цінностями молоді 90х.

Так, у книзі є секс, наркотики, рок-музика. Є історія домашнього насилля у сім’ї батьків батька і тітки Чарлі й наслідки, до яких це призвело: батько лише один раз у житті вдарив дитину і переймається через це, а тітка кілька разів потрапляла у відносини з чоловіками, схильними до насильства. Є згвалтування. Є підліткова вагітність. Є гомосексуальні персонажі і несприйняття їх рідними. Є історія сексуального домагання до дитини. Є психічні розлади. Книжка дійсно не для дванадцятирічних читачів, але все це було і є поряд, в реальному житті. Те, що навмисно не помічають, якщо не зіткнуться особисто. Типова проблемна книжка Young adult.

З гарного боку – опис дружби і підтримки друзів і родини, кохання, дорослішання. Те, як багато можна побачити, якщо ти скромник з відчиненими очима. Те, що навіть великі проблеми можна поступово подолати. На додачу – великий плейлист і список книжок, які можуть розповісти про емоції та епоху не менше, ніж слова.

Фільм

Сюжет фільму досить близький до книжки, адже книжку і сценарій писав один автор, тому не буду ще раз переказувати сюжет.

Книжка краща, бо у фільмі немає листів і не настільки помітно зростання Чарлі як письменника. Менше уваги акцентується на книжках для додаткового читання. Менше сюжетних ліній і менше думок Чарлі – це звичайна перевага книжок, і тут вона теж є.

Фільм гарний, більш літературний, ніж звичайний фільм про життя підлітків. Якщо ваше уявлення про персонажів співпадає з режисерським, можна дивитися фільм як рухомі ілюстрації (зазвичай ні, але комусь має пощастити).
Перевага фільма перед книгою – музика. Якщо читаєш, щоб послухати пісню потрібно припинити читання, загуглити, увімкнути, і лише потім повернутися до читання, а у фільмі вона просто звучить.
Пісні мають значення, бо вони мають значення для Чарлі.

Є проблемні книжки і проблемні фільми, які, здається, створені для того, щоб показати, яке страшне і проблемне життя і які всі персонажі нещасні і знедолені. Є інші, які показують, що проблеми пройдуть, а жити досить цікаво, і навіть в житті підлітка з проблемами радісних моментів більше.
Книжка про переваги бути Чарлі відноситься до других.

Що ви про це гадаєте?