Перейти до вмісту

Історичні жіночі персонажи

Джилл Тартер, Джакотт Делагей, Заха Гадід, Майа Енджелоу, Нетті Стівенс, Наталена Королева, Ганна Єльська, Марина В’зовська, Параска Плитка-Горицвіт, Елізавета Шахатуні, Ірина Гаврішева, Настя Овчар, Мілена Рудницька, Марія Вязьмітіна, Паша Ангеліна, Марія Затуренська, Олена Курило, Варвара Ханенко, Інгігерда – хто всі ці (і ще приблизно 200) жінок? Скількох жінок-науковиць ви знаєте? Скількох спортсменок, активісток, письменниць, мисткінь, музиканток, співачек, лікарок, астронавток?
Минулого року видали цілих чотири дитячі книжки про сильні жіночі постаті, і з них 3 – про українських жінок. Саме з цих книжок я виписала імена.

В Америці ще у 2016 році дві жінки і мами дочок, Елена Фавіллі і Франческа Кавалло, захотіли знайти книжку з активними жіночими персонажами, які можуть бути ролевою моделлю для дочок, і… не знайшли.

Тому вони зробили свою книжку “Казки на ніч для дівчат бунтарок“. 100 історії на сторінку про якусь видатку жінку починаються з фрази “Жила собі дівчинка на ім’я…”. Друга половина розворотів – портрети героїнь, намальовані різними ілюстраторами в різних стилях.
Героїні – абсолютно різні жінки, з різного часу, різних народів, різних талантів. Не тільки акторки, художниці, письменниці, вчені, певиці, а ще й спотрсменки, активістки, борчині за різні права.

Ідея виявилася дуже вдалою і вчасною, тому книжку переклали багатьма мовами і багато де зробили книжки з національними героїнями.

Українською “Казки на ніч для дівчат-бунтарок” видало видавництво #книголав.

Можливо, тому що у цих казках були погано представлені видатні українки, можливо, тому що читачам подобався формат, видавництво зробило іншу подібну книжку “Сила дівчат” про 50 особливих українок. Оскільки книжка була зроблена у співпраці з фондом, перший наклад потрапив до нецентральних бібліотек, і звичайний читач зміг ознайомитися з книжкою тільки наприкінці року.
Ці казки дуже схожі на Бунтарок за формою, вони теж починаються однаково з “Одна дівчина…”. Всі історії написали Катерина Бабкіна і Марк Лівін, а намалювали Юлія Тверітіна і Анна Сарвіра.
У книжки є один великий мінус – не написані роки життя.

У цей самий час видавництво “Видавництво” видало книжку “Це зробила вона“, а згодом додатково “Це теж зробила вона“. В кожній по 50 історій про видатних українок різного часу і різних вподобань. Історії написані різними авторами, ілюстрації намальовані різними художниками, тож цю серію можна розглядати як каталог українських ілюстраторів і ілюстраторок.
Порівняно з “Силою дівчат” казки довші і роки життя є.

Всі ці книжки дорогі, тому скоріше будуть подарунком, ніж раптовою покупкою. Це погано. Але вони вражають сучасних дівчат. Читати починають навіть ті, хто не дуже любить читання, а потім обговорюють, шукають фотографії і, сподіваюсь, надихаються. Тому до понеділка на них діє знижка, а з купоном [сила дівчат] (без дужок) – 15% на всі інші книжки.

У всіх цих чотирьох книжках багато маловідомих імен. Не тому, що книжки написані про незначних людей, а тому що ми мало знаємо.
До того ж біографії жінок, відомих за шкільними літературою та історією, в цих книжках читати значно цікавіше, ніж в підручнику.

Що ви про це гадаєте?