Перейти до вмісту

Кролик Петрик

Казки про кролика Петрика, поросятко Чемнятко, Дрібномишку, білченя Горішка і багатьох інших написала і намалювала Беатрікс Поттер ще на початку минулого століття. Перша історія, “Казка про Кролика Петрика”, була видана 1901 року.

Книжка

Взагалі місс Поттер написала 23 книжки, а видавництво Астролябія їх переклало та видало однією великою книжкою “Кролик Петрик та інші історії“.

Книжки та історії добрі й милі. Зі зрозумілим добром, злом, витівками та покаранням за витівки. Покарання є, й вони відповідають часу написання книжок, тобто кроленят у відповідних ситуаціях добряче лупцюють лозиною. Моральністю обкрадення городу пана Грегора не переймаються.
В книжках є ілюстрації, намальовані авторкою. Зазвичай це кольорові акварельні малюнки з дитячу долоньку розміром. Пухнасті тваринки, часто в якомусь одязі. Іноді одяг дозволяє відмежувати сільських жителів від міських.

Взагалі історії читаються легко і мають не дуже багато незрозумілих слів чи особливостей побуту.

 

 

 

 

Фільми

Не зважаючи на значний вік книжок, існує небагато екранізацій, бо Беатрікс не хотіла, щоб її книжки екранізували і відмовила Діснею. Тому лише в 1982 році вийшов фільм “Казка по Беатрікс Поттер” про життя самої авторки, потім, у 1992-1995 роках був телесеріал за творами “Світ Кролика Пітера і друзів”

В 2006 році Кристофер Нолан зробив фільм “Місс Поттер” про життя самої Беатрікс, а в 2018 році вийшов “Кролик Петрик”

Тут кроликів і інших тварин перенесли в сучасний світ, додали романтичну людську лінію, людину, яка радо спілкується з тваринами, екологічні акценти (що відповідає цінностям Беатрікс, але не дуже проголошується в книжках), тому історії довелось змінити, але характери тварин залишились майже незмінними. Матуся-кролик така ж турботлива, Петрик такий само зухвалий, а порося – так ж чемне, як у книзі.

Фільм проти книжки

Фільм “Кролик Петрик” знятий за мотивами книжки, тому сенсу порівнювати не бачу, але це веселий дитячий фільм, який спонукає перечитати книжку. Звісно, якщо знаєш, що є книжка.

Факти про авторку:

  • Беатрікс Поттер не родич Гаррі Поттера.
  • Беатрікс хотіла займатись наукою, але в той час дівчатам не можна було навчатись у вищі, тому вона просто так спостерігала за лишайниками, замальовувала різні стадії розвитку і стала шанованою мікологінею.
  • Беатрікс Поттер стала однією із перших, хто зайнявся збереженням природи Англії. Вона поступово купувала ферми сусідів, які розорювалися, і дозволяла їм продовжувати вести господарство. Беатрікс заповідала 4000 акрів землі та 15 ферм Національному парку.
  • Вперше історію про кролика Петрика міс Поттер написала в листі до знайомого п’ятирічного хлопчика.
  • Батьки Беатрікс були проти шлюба доньки з видавцем.

Що ви про це гадаєте?