Перейти до вмісту

Бути разом вголос

Чи задумувались ви колись про те, як ми читаємо? Хтось одразу починає гортати сторінки нової книги, дехто пробігає очима анотацію чи передмову. А комусь обов’язково треба нашвидко прочитати останні сторінки, бо кортить наперед знати, чим закінчиться історія.

Такі способи ми зазвичай обираємо, коли читаємо на самоті. Інша річ – читання вголос. Для цього заняття потрібен Інший. Ще одна людина, з якою ми розділимо нову історію. То ж коли, як не 5 лютого, у Всесітній день читання вголос, говорити про такий прекрасний досвід ?

Найчастіше дорослі читають вголос дітям. Поки малеча сама ще не вміє складати літери в слова, а ті – в речення, історії, навіть найкоротші, оселяються навколо і ніби огортають своєю присутністю. Слухачі із нетерпінням чекають наступною зустрічі з близькими і з книжкою. Адже тільки так можна дізнатись продовження або фінал книжки.

Ми зібрали загальні рекомендації для спільного читання з дітьми:

*читайте улюблені книжки чи серії

*читайте те, що подобається дитині

*обговорюйте прочитане, але уникайте переказу. Не шукайте моралі і залишайте дитині можливість відмовитись від обговорення.

Коли ми дорослішаємо, навчаємось читати самостійно, потреба в спільному проговорюванні історій відходить на другий план. А іноді, як нам здається, і зовсім зникає. Якийсь час нам вистачає власних вражень від прочитаного. Але згодом, і найчастіше – вже в дорослому віці, ми згадуємо про магію голосів дорогих нам людей. Можливо, саме сьогодні час відродити традицію чи, навпаки, започаткувати нову?

Ми підготували кілька книжок, що просто обов’язкові для читання разом та вголос. Ось, наприклад, “Не смій читати цю книжку!”. Оповідь астралійського коміка Енді Лі має налякати, розсмішити, та ще й здивувати. Аби перевірити – варто наважитись і прочитати книжку.

Раз і назавжди розібратись із батьківсько-дитячими стосунками можна, прочитавши “Книжку, яка нарешті пояснить тобі геть усе про батьків”. Франсуаза Буше зібрала найголовніші питання і розібралася з відповідями. Вам лишається лише насолоджуватись.

Захопились філософськими питаннями і не можете зупинитись? Ось вам “Що добре, а що погано” від знаного майстра пояснень Оскара Бреніф’є. Не спиняйтесь, якщо прагнете мислити неординарно!

Філософія філософією, але як же без котиків? І, головне, навіщо без котиків, коли є неймовірна “36 і 6 котів“. Про що? Читайте і дізнаєтесь!

А що, як треба вчитись говорити і про сумні речі? Книжка “Серце плач” якраз про те, чи можливо жити в світі, де немає ночі, темряви та холодного дощу .

І наостанок – про любов до книжок взагалі. Дізнавайтесь, хто такий Туконі, а ми нарешті можемо зупинитись в книжкопорадах. Тому що біжимо читати вголос!

(с) Ольга Руденко

Що ви про це гадаєте?