Перейти до вмісту

Тінейджерське життя та інші нещастя

Літо – найкращий час для дитячих та підліткових книжок. Можливо, тому, що ця пора особисто в мене асоціюється із довгими канікулами, де є час і простір для різноманітніх дозвіль. Влітку навіть саме поняття часу перетворюється на живу субстанцію. А ще, літні канікули найдовші може саме для того, щоб встигнути прожити і пережити дорослішання.

Хлопчина із книжки норвезької письменниці Гюдрун Скреттінг “Антон та інші нещастя” – звичайний собі 12-річний підліток. Але пересічність Антона – вона лише на перший погляд. Його страждання і проблеми – набагато серйозніші і унікальні. Як і в кожного підлітка. Але про Антона написали книжку, значить, як він сам би сказав, з його життя можна хоча б зробити сумну історію.

Якось Антонів тато розказав хлопцю казку про загибель планети Теї та народження Місяця. Рівно за кілька хвилин після того, як повідомив синові справжню причину його народження – ненадійність гумових контрацептивів.

Антон ніби й не здивувався татковому зізнанню. Зрештою, що ще може бути гіршим, ніж життя підлітка? Хіба тільки незграбна причина його народження. Оскільки мама Антона загинула в автокатастрофі, у хлопця лишився тільки тато. Саме він, на думку підлітка, страждає найбільше – і від власного перекособоченого життя, і від товариства недоладного сина. Тому Антон вирішує полагодити таткове існування найпростішим з відомих способів – знайти батькові “другу половинку”.

Але чи діляться люди на “половинки”? І в чому ж полягає те щастя, про яке стільки говорять дорослі? Шукати відповіді на непрості питання Антонові допомагають друзі, Іне та Уле. У кожної та кожного з них – власна непроста підліткова історія. Чи може, просто історія. Попереду у дітей – випускні іспити в середній школі, вечірка з танцями і початок літа. А разом з усім – довгі канікули, і пошук нового балансу в житті. Саме так, балансу. Він, виявляється, потрібен всім, навіть дітям, і найбільше – підліткам. Антон, Іне і Уле – гарна команда, це видно з перших сторінок книжки. Такі баланс точно знайдуть. Або винайдуть. А нам, читачкам і читачам, лишається задоволення спостерігати за далеким і водночас близьким світом. І може, сподіватися, що наші орбіти врешті також досягнуть балансу.

(с) Ольга Руденко

Про життя незвичайних істот читайте ТУТ.

Що ви про це гадаєте?