Перейти до вмісту

Як говорити з дітьми про гроші без шкоди для сімейного бюджету

Гроші і секс – теми, обговорення яких дорослі найчастіше уникають у розмовах з дітьми. Байдуже, із чужими чи з власними. Саме так стверджує Рон Лібер, фінансовий колумніст, журналіст і батько. Рон обирає відверту розмову і про його книгу я ще згадаю. Щодо теми сексу – підборку цікавого для дітей різного віку можна знайти у цьому огляді. А зараз все ж повернемось до грошей.

Цікаво, що найскладніші теми зазвичай прямо не стосуються свого предмету. Так дітей, особливо, молодшого віку, не цікавить секс як процес чи гроші як суспільне явище. Обидва явища часто заскладні для дорослих, що вже казати про малечу. Але про що ж йдеться нашим чадам у випадку “недитячих” питань? Коли нас питають про гроші, то це цікавість до банкнот, монет чи Світового банку? Спробуймо розібратись…

Автор Богусь Янішевський та художник Макс Скорвідер стверджують, що їх крутезна ілюстрована “Економіка” – книжка на всі часи та для будь-якого віку. “Читати всім, від 0 до 85+ років”, – наголошують творці кольорового посібника. Справді, книжка згодиться кожному, бо насправді вона – про життя. Слова, яким навіть дорослі не завжди дають раду, тут систематизовані та проілюстровані. Дебет, кредит, офшори і податки, сімейний бюджет і бюджет країни, багатство і бідність – лише стислий перелік речей, без яких годі розібратися із сучасним життям. До речі, Богусь і Макс мали б запам’ятатися вам своєю ілюстрованою “Політикою”, про яку ми вже писали.

У книжці “Таємне життя грошей. Путівник світом готівки” Кіри Вермонд з ілюстраціями Клейтона Генмера – також тирвають пошуки відповідей на загальнолюдські питання. Чи можна купити щастя за гроші? Що краще – бути багатим чи бідним? Чи вирішить виграш у лотерею всі ваші проблеми? Кіра Вермонд, до речі, зацікавилась такими складними питаннями ще в третьому класі. Ще дівчинкою вона створила дитячий журнал про гроші і продала передплату однокласникам. Ставши дорослою, Кіра продовжує писати про стосунки між людьми і… про гроші. Та ще й непогано на цьому заробляє!

Ще одна книжка із позначкою “Дітям про бізнес” починається зовсім не з розмови про гроші. “Пес на ім’я Мані або абетка грошей” написав Бодо Шефер, знаний у Європі фінансовий консультант. Це історія 12-річної Кіри, яка понад усе мріяла про власного пса і одного дня її мрія здійснилася. Новий друг відкриває перед дівчинкою незнаний досі світ, про існування якого не здогадуються навіть батьки головної героїні. Самоповага, довіра до себе та оточуючих, готовність прийти на допомогу та ініціативність – всі ці якості, як виявляється, мають стосунок до грошей і бізнесу. Який саме – читайте книжку.

Рон Лібер, про якого я вже згадувала на початку, підійшов до пошуку відповіді на питання “діти і гроші” грунтовно – вів колонку для New York Times, об’їздив мало не всі Сполучені Штати, спілкуючись про гроші із дітьми та дорослими. І врешті написав власну книжку з простою назвою “Як говорити з дітьми про гроші”. І тут знову – насамперед не про гроші як такі. Рон намагається зрозуміти, про що ж нас питають діти, коли питають про гроші. Чому ми не можемо купити квартиру безхатченку? Ось вам і тема бідності, бездомності, хвороб і відсутності доступу до належного рівня медичного обслуговування. І кожна з цих тем дійсно складна для нас, дорослих. Тому іноді нас можна зрозуміти, коли відмовчуємось чи змінюємо тему.

Ще один допитливий батько, а за сумісництвом – економіст, професор Афінського і Техаського університетів Яніс Варуфакіс створив цілу книжку “Розмови з донькою про економіку. Коротка історія капіталізму”. Автор, що багато років викладає науку про гроші як спеціальну дисципліну у вишах, переконаний: знання все більше теоретизують. Як наслідок – люди втрачають зв’язок між розумінням системи, в якій живуть і прагнуть просто… більше купувати! Як гроші пов’язані з демократією, куди нас заведе розвиток технологій і чи є шанс у цьому вирі залишитись людьми – ось такі (та й інші) питання обговорював Яніс Варуфакіс із колись 13-річною донькою Ксенею. Мені особисто книжка видалася захопливою детективною історією. Та чи буває інакше, коли читаєш про цінності, стосунки і трошки – про гроші?

Отож, коли діти питають нас про гроші, чи готові ми відповідати і говорити? Про наші цінності, пріорітети і мрії. Може, таки спробувати?

(с) Ольга Руденко

Що ви про це гадаєте?