Перейти до вмісту

Дорослішати цікаво!

У видавництві “Моя книжкова полиця” вийшла нова книжка Юлії Смаль “Віточка-квіточка та її дівочі справи” – про дівочі статеві зміни в підлітковому віці, для дівчат років з 9-10, коли все цікаве ось-ось почнеться.

Віта – молодша сестра того Макса, про якого написано у книзі “Я і він: про хлопчаче без секретів“, тобто в дітей ті самі батьки, і в 10 років Віточка знає, звідки беруться діти, що підлітки дивні, в мами від їх витівок око сіпається, але це не страшно і проходить. Але розуміння свого дорослішання може бути раптовим, навіть якщо на нього чекаєш. Тому героїня книжки активно проявляє емоції (від чого в мами закочуються очі – мами дітей-підлітків, будьте обережні з очима), дивується тому, що в неї ростуть груди, готується до того, що буде далі.

Я б сказала, що книжка дещо утопічна. Як часто ви бачите дружну родину з довірою і підтримкою, любов’ю до дітей і одночасно з вільними чесними розмовами про секс? Старшого брата, який питає, як справи у сестри і пропонує піти на морозиво? Ідеальну подругу з іншим характером, хобі та інтересами? Шкільну ворожку, яка легко і швидко перетворюється на подругу? Вчительку, яка готова урок розбирати, що можна і що не можна робити дівчаткам і хлопчикам, й дійти з дітьми висновку про те, що не можна ображати і принижувати інших, а в іншому можна робити все, що хочеться, незалежно від статі? Батьків у класі, які легко погоджуються відправити дівчат на урок статевого виховання до гінекологині?

Крім цього, у книзі є пояснюючі вставки про анатомію, місячні (з екологічним впливом одноразових прокладок і тампонів), здорові звички, гігієну, можливе різноманіття вигляду грудей і ліфчиків – звичайний набір книжки про статеве дозрівання дівчат. Клітор на малюнках є, про менструальну капі і інші багаторазові штуки розповідають. Жодних порад про те, як сподобатися хлопцям чи не фарбувати волосся до 16 років (подружка Віточки із зелени волоссям). Це все розповідають у вигляді думок і поступків дівчинки, як у художній книзі. Мабуть, найбільш літературна книжка на цю тему, яку можна зараз знайти.

Те, що дуже відрізняє книжку – історія з маминою подругою, яка вийшла зі стосунків сімейного насилля. Тобто в книзі чітко прописані всі ті стадії, які зазвичай ведуть до насилля: романтична романтика, поступове обривання стосунків з друзями, батьками, жінка без роботи сидить вдома, робить щось, за що чоловік вдаряє її вперше, потім мовчить, бо немає кому пожалітися чи кудись піти, а вихід можливий тільки з допомогою когось зі сторони. З прописаними правилами безпеки для дівчат і великими літерами “ТІКАЙ!”. Чудово подана важлива тема, плескаю стоячи.

Книжка мастхев для дівчат 10 років, які люблять історії, а не енциклопедії, з гарною підтримкою у родині і можливість проговорювати різні питання. Особливо якщо дівчинка займається якоюсь боротьбою (хоча тут можна ще придивитись до “Читати заборонено“, там теж є дівчинка-борчиня)

(с) Стефана Цебренко

Що ви про це гадаєте?