Перейти до вмісту

Українські мультфільми

Пересторога один. В мене діти вже підлітки, і вони не застали потокові мультики в ютюбі в ніжному віці. Я дивилась з ними разом все з самого початку, а потім багато разів чула. Те, про що я пишу зараз, я не передивилась повністю від і до, не перевірила витривалість багаторазовим переглядом.

Пересторога два. Я люблю гарні картинки, тому якість картинки в мультиках оцінювала як якби вони були в книзі. Для мене Смішарики недостатньо гарні, бо можна було намалювати краще, хоча розумію, що іноді ключова характеристика – швидкість реалізації. Часто, коли відчувала, що мій мозок зараз вибухне, зразу закривала вікно, а не аналізувала, таке враження на мене справила кольорова гама, звуки чи те, що картинка розпадалась на окремі геометричні фігури векторної графіки, якою оце все малювали. Крім пластилінових мультфільмів, бо в книжках нечасто бувають вдалі приклади, а в мультиках я люблю пластичність і перетікання типової пластилінової анімації. Так, я знайшла один гарний новий пластиліновий мультик, листайте.

Пересторога три. Я впевнена, що діти – особистості, зі своєю індивідуальною швидкістю розвитку, і спрощувати реальність їм не треба. Менше героїв – так, прибрати всі деталі – ні, якщо це не особлива художня концепція. Я не толерую спрощену класичну музику для дітей, занадто прямі сюжети для відповідного віку, занадто чітку мораль без сюжету, коли в мультику все розжовано настільки, що думати немає де. І так, я вважаю, що оточуючи дітей гарним, в них можна розвинути смак. Навпаки теж вірно – оточення негарним призводить до обмеженого смаку і несприйняття краси природи.


Мене питали, я подивилась, пошукала і знайшла деяку кількість україномовного дитячого контенту на ютюбі. Тобто мультсеріалів. Звісно, частину з них я знала через книжкові проєкти, іншу частину шукала на manifest.in.ua. На маніфесті було не все, тому скоріше за все десь ще є щось гарне – пишіть, якщо знаєте

Хоробрі зайці

Розповідь про родину блакитних зайців, проєкт київського видавництва Glowberrybooks. Канал bravebunnies-7771. Вік – десь 2-4 роки.

У видавництва був ще один проєкт, але я знайшла тільки тізер. Не знаю, чи його реалізували, але дуже хочеться колись побачити

Книга-мандрівка. Україна

Чудовий проєкт інфографіки, який вилився спочатку в книжку Книга-мандрівка, а потім в серію мультфільмів про видатних діячів, історію, міста і місцини України. Канал @Knyga-mandrivka. Вік – 7-12 років, але дивитись можна від 4 років і до бабусь з дідусями, якщо розуміти, що діти різного віку можуть побачити і запам’ятати різне.

Лепетуни

Серія мультфільмів про родину українських язиків. Проєкт Мова – ДНК нації досить старий. Вони роблять картинки про українську мову – можна підписатись на розсилку, видали книжку Українська легко якусь неймовірну кількість років тому (в сусідній книгарні ще є 2 шт) і от, зробити мультсеріал. Канал @mova8000 Вік – від 2-3 років і далі тим, хто намагається вчити і переходити на українську.

Моя країна Україна

Сашко Лірник разом з анімаційною студією роблять пластиліновий мультфільм про те, як Сашко Лірник, тільки молодий і стрункий, намагається писати казки, але в нього не дуже виходить, тому йому допомагає котик, який показує різні місцини України (чи подивитись 5 рендомних серій недостатньо для розуміння всього замислу). Дуже класно зроблено, дуже багатошарово, хоча не треба сприймати як Великий Підручник з Історії України. Канал @novatorfilm. Вік – з 4 років, мабуть, найкраще, і аж не знаю, до якого віку, бо ооо, скільки тут відсилок…

Дуже хочеться порадити до цього серіалу книжки видавництва Портал, бо тоді разом можна поговорити про всю історію і географію України.

Маленьке містечко

Мультсеріал про родину рожевих ведмедиків, які переважно просто живуть життя – нормальні типові побутові сцени. Але красиво, з нормальним сюжетом. Сайт unimage.group/minitown, адаптація за мотивами оригінального твору, озвучка гарна. Канал MM_channel. Вік – з 3 років до 6.

Каю

Серія французьких книжок про Каю орієнтована на дітей від малюків і до школи. В Україні частину видало видавництво Богдан. Книжок багато, вони популярні у кількох поколінь. За цими книжками зняли мультсеріал, це – якісний переклад українською. Побутові ситуації, від 2 до 5 років, мабуть. Канал Каю Український.

Дивомандри

Українське але не те, як я б хотіла презентувати українське мистецтво анімації. Друзі трикутник, квадрат і коло мандрують, спілкуються і все таке. Намальовано досить просто, але не вирвиоко, сюжет імхо кращій реалізації. Канал @plusplustv. Десь з 3-4 до 7-10. Є кілька сезонів: мандри, тварини, українська мова, екологія, відкриття, казки з татом. Можливо, в кожного сезону своя вікова аудиторія, а казки – не зовсім мультфільм, більше читання книжки.

На тому ж каналі є переклад Диких Скрічерів, досить дитяче (7-10 років) аніме.

А що, як?

Пізнавальний мультфільм про те, як працюють речі. Є 7 серій. В мене є питання про якість зображення і деякі сюжетні ходи, коли очевидно, що треба було пов’язати сцену N і сцену M, і ще й згадати оте пізнавальне, але мені подобається більше, ніж фіксики. Канал А ЩО ЯК?. Вік – можна з 4, але робили, мабуть, для молодшої школи.

Дивосвіт

На каналі @ukranimaua досить великий архів УкрАнімаФільму, українських радянських мультфільмів. Ви бачили не все, і Козаки – не найкраще, що робила студія. Дуже раджу дослідити.

Але на тому ж каналі є нове. Різне. Дивосвіт – з останніх. В мене є питання і до естетики, і до сюжету, але з тваринами все працює значно краще, ніж з людьми.

І ще два тизери про різноманіття стилів нового (а не ще радянського), яке вже вийшло.

Вік різний для кожного конкретного мультфільма, але в середньому 4-8 років. І дорослим згадати дитинство.

KidStory – анімовані книжки для дітей

Це не мультики, це читання реально існуючих українських книжок з анімованими ілюстраціями до цих книжок. Іноді майже мультфільм, іноді ближче до читання книжок. Серед мультфільмів пишу, бо гарне, якісне і можна вставити в поток. Канал @kidstory8652, на головній сторінці не все, не соромтесь заглядати до вкладки відео. Вік – приблизно 2-8, але залежить від книжки.

Що ви про це гадаєте?