Перейти до вмісту

Лист Діду Морозу на наступний новий рік

На початку нового року я пишу листи Діду Морозу про книжки, які я дуже хочу покласти під ялинки приблизно через рік (дарувати впродовж року теж було би добре).
Іноді Дід виконує мої побажання. Дуже дякую за вімельбухи, за науково-популярні книжки, особливо Цікаву хімію українського автора (це ж перемога!), за книжки Джулії Дональдсон, Ерве Тюллє, Меллопів, Зубра з Ведмедем, за гарні підліткові книжки. Окремо зякую за дорослі книжки про надзвичайних жінок та Бути мною.
Деякі книги було складніше забезпечити, тому книжки Террі Пратчетта вийдуть у ВСЛ цього року.
Це мій минулорічний лист.

Цьогорічні побажання:
Я дуже хочу гарні науково-популярні книжки для дітей і дорослих різного віку. Наукові комікси, астрономія (як доданок до Джорджів Гокінга), палеонтологія (щоб почати шукати трилобітів та амонітів у Карпатах), математика (бо вона дійсно цікава), мистецтво (щоб розуміти, чим витвір мистецтва відрізняється від написа на стіні), програмування, музика – все.

Три особливі книжки:
елементи як працюють речі жінки-науковці

Дуже-дуже хочу книжки Девіда Макалау, бо не знаю нічого кращого про повсякденну фізику та механіку. Можна й інші його книжки. Або книжки когось, хто вміє пояснювати ще краще. Ще більше я хочу книжки Теодора Грея про хімічні елементи, молекули та безглуздих науковців та оцю книжку про жінок-науковців, по в ній є все те, що я люблю – інфографіка, цікаві картинки, м’який гумор, жінки-науковці з їх відкриттями. До тогож книжка нова, написана минулого року.

В англомовній літературі багато книжок-картинок про складні наукові поняття. Книжок, які можна читати малим дітям та дорослим, які не знають, що таке числа Фібоначі або школьникам, які готують доклад про воду у природі:

проблеми з кролями Вода - це вода Що робити з ідеєю?

Якісь такі теж потрібні.
маленькі тваринки
Про мікроорганізми можна іншу. Або про живі клітини. Книжки для малих садівників.

Наступну категорію книжок я збирала майже міцясь, а потім вирішила, що напишу про них окремо, тому що складно обрати. Книжок про вправних, сміливих, розумних дівчаток, жінок та навіть бабусь англійською видано дуже багато. Українською їх значно менше.

Книжки про особливих людей. Таких книжок взагалі не дуже багато, і українською вже є дуже гарні, деякі – перекладені, деякі написані українською, але забагато не буде.


Про подібні книжки я можу написати більше, якщо це цікаво.

Ще я особисто, насамперед для своїх дітей, хочу гарних підліткових книжок, хлопчачих книжок з великими літерами, невеликими главами, цікавих, але не дуже товстих і не дуже складних, таких собі Джуді Муді для хлопчиків, комікси для тих, хто тільки починає читати, для підлітків про звичайне складне підліткове життя та графічні романи для дорослих.


Особливо ось ці три. А книжку Патріка Несса з саме ціми малюнками, будь ласка.

Не вистачає дитячої кулінарної книги, за якою можуть готувати діти 8-10 років без батьківського втручання. Щось скадніше за бутерброди, скажімо, млинці чи печиво, дитина може приготувати, якщо рецепт буде намальований з іконографікою. Було б добре у такій книзі кілька сторінок приделити здоровому харчуванню та наслідкам особливої любові до макаронів, млинців та солоних огірків без всього іншого. І про те, що обов’язково треба прибрати за собою!
Коли я намагаюсь уявити таку книжку, я бачу сторінки з рецептами з Яскравого Щоденника, Я-Щоденника та листівки-рецепти від Віолетти Боригард, тобто, українських ілюстраторів і авторів. Без малюнка, бо таку книжку ще не намалювали 🙂

Любий Діду, ти знаєшь, що це дуже обрізана версія, але якщо буде видано щось з цих книжок, я почну в тебе справді вірити 🙂

1 коментар до “Лист Діду Морозу на наступний новий рік”

  1. Сповіщення: Лист Діду Морозу на новий 2019 рік - Ще одну книжку!

Що ви про це гадаєте?